2020-1.1.2-PIACI-KFI
2020-1.1.2-PIACI-KFI
2020-1.1.2-PIACI-KFI
2021.09.15.

A kedvezményezett neve: TRANSPORT-BETON Kft

A projekt címe: Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása

A szerződött támogatás összege: 252 mFt vissza nem térítendő támogatás

A támogatás mértéke: 46,66 %,

A projekt tartalmának bemutatása

A TRANSPORT-BETON Kft. a projekt keretében innovatív anyagösszetételű és megmunkálású, hegesztett, rozsdamentes, hullámos- gerincű és trapéz-gerincű acélgerendák kifejlesztését tűzte ki célul, mely a rozsdamenetes acélszerkezetek piacán szabványos EURO profilok egy gazdaságos alternatívájaként, műszaki szempontból is jelentős újdonságot kínálva, lép fel. A projekt során kifejlesztésre kerülő termék és gyártási technológia jelenleg egyedülálló – a tervezők és kivitelezők által jelenleg használt rozsdamentes EURO profilok befoglaló méretével megegyező új kifejlesztésre kerülő profilcsalád kevesebb acélanyag felhasználásával nyújt teherbírás szempontjából legalább egyenértékű megoldást.

A fejlesztés magában foglalja a tervezett termék előállításához szükséges gyártástechnológia kialakítását is, mely a lemezmegmunkálás, a hegesztés és a mintadarabok vizsgálat területét egyaránt érinti. A hullámos gerinclemez táblalemezekből történő kialakításának érdekében saját fejlesztésű, hajlító-gép kerül kialakításra, mely alkalmas 6 mm anyagvastagságú lemezek megmunkálására is. A hegesztéstechnológia, valamint az automatizált gyártási technológiák kifejlesztése, megvalósítása és tesztelése elengedhetetlen a projekt sikeréhez. A gyártási költségek optimalizálásának érdekében tervezett technológiai fejlesztésekkel nemzetközi viszonylatban is új, a jelenleg meglévő megoldásoknál költséghatékonyabb, gyártástechnológia kerül kifejlesztésre speciálisan a profilozott-gerincű tartókra vonatkozóan.

A kutatási eredmények hozzájárulhatnak a profilozott-gerincű acélgerendák méretezésére vonatkozó európai szabvány (EUROCODE) jövőbeli kidolgozásához is. A kísérleti fejlesztés megvalósításába 9 fő kutató-fejlesztő munkatárs, 8 fő kutatás-fejlesztési segédszemélyzet, valamint 1 fő piacra jutást előkészítésért felelős szakember kerül bevonásra a projekt 28 hónapos időtartama alatt. A kutatás-fejlesztés eredményei különböző szakmai fórumokon széles körben terjesztésre kerülnek.

A projekt tényleges befejezési időpontja: 2023. december 31.

Projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI